Hej Ninja Thyberg! En intervju

bild på Ninja som har på sig en Hen keps

 

Ninja Thyberg är filmskapare och jobbar mkt med makt, sexualitet och normer. Ninja har haft med sin film Pleasure på filmfestivalen i Cannes och nu nyligen fick vi veta att den även kommer att visas på Sundance filmfestival! Ett geni och självklart en av Utopias medlemmar! Vi passade på att ställa tre frågor till Ninja!

Vad är kultur för dig?

Kultur för mig är ett kreativt sätt att processa och ventilera saker och ting på en annan frekvens än det vardagliga språket. Det är en kommunikation med andra spelregler och möjligheter att nå in, nå fram eller nå ut.

Finns det något som du saknar inom kulturen eller som du skulle vilja se mer av?

Kulturen präglas ju av de normer och hierarkier som råder i samhället i övrigt och därför är vår kultur idag väldigt enkelspårig och återupprepande. Det saknas många perspektiv och röster som inte tillhör de privilegierade skikten. Personligen arbetar jag mycket med kroppen som tema och skulle verkligen vilja se en större mångfald när det gäller vilka kroppar som får ta plats i det offentliga rummet.

Utopia jobbar ju för att försöka göra kulturen till för alla. Tror du att detta är en ”utopi” eller tror du att vi kommar att kunna komma dit någon gång?

Jag hoppas det! Och jag hoppas att kultur i framtiden främst ska vara något som en GÖR snarare än KONSUMERAR. Upplevelsen av kultur är som bäst när den bygger på delaktighet tycker jag.

Om du vill bli medlem och köpa en keps så gå in på fliken ”BLI MEDLEM” högst upp på denna sida.

Om du vill läsa mer om Ninja så kolla in Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ninja_Thyberg