FÖRELÄSNINGAR

Är ni nyfikna på hur en arbetar normkritiskt? Vill ni veta mer hur ni kan testa tillgängligheten i er verksamhet? I Utopia har vi många års erfarenhet av att jobba med normkritik med fokus på funktion. Vi utför föreläsningar där vi berättar om våra erfarenheter, ger tips, pepp och inspiration. Maila oss på info@utopias.se

”Kulturlivet har funktionshinder, inte människorna!” – En föreläsning om normer, funktion och folkvett.

Här berättar vi om hur funktionsnormer påverkar vilka som kan producera och ta del av kultur. Vi pratar om hur en normkritisk analys och ett intersektionellt tänk kan hjälpa en att skapa bättre och mer inkluderande kultur och events. Vi berättar om Utopias arbete och hur en kan göra istället, så att kulturen blir till för fler. En massa med matnyttiga och konkreta tips blir det också.

”Museet har funktionshinder, inte besökarna!” – En föreläsning om projektet funktek.

Här berättar vi om hur vi testade Göteborgs stadsmuseum och vad det gav. Vi delar också med oss av anekdoter och våra bästa tips HUR en kan testa och VAD som skapar tillgängligare utställningar och verksamheter – både utåt och inåt.

Sedan 2008 har vi föreläst för bland annat Göteborgs Kulturförvaltning, Örebro län, West Pride, Sveriges Musik- och Kulturskoleråd, Göteborgs feministiska filmfestival, Göteborgs Stadsmuseum, Sjöhistoriska museet i Göteborg, Föreningen Sveriges museer, Riksutställningar, social resursförvaltning, kulturkraft väst, Doc Music, Barn och fritidsprogrammet i väst, Ljungkile Folkhögskola och Unga rörelsehindrade Göteborg.