90-talet blir konst

När jag var liten gick internet via telefonlinjen och varje gång man ”ringde upp” internet och modemet började tjuta fylldes man av förväntan och en hel ny värld öppnades bakom den fyrkantiga pc skärmen. Det var en regel hos familjen att vi bara fick surfa efter kl 18.00 för då var det billigare och att surfa max en timma. Ibland när jag var sjuk så surfade jag i smyg och satt då hela dagar framför datorn när föräldrarna var på jobbet. Man chattade på spray och pillade med html koder för att få så snygg skunk sida som möjligt. Det var tider det! Man kan säga att skunk.nu var dåtidens facebook. Efter några år lades sidan ner och med det en hel kulturskatt där många av dagens kulturpersonligheter startade sin karriär att i sina skunkdagböcker skriva om sina liv. Det är synd. Nu har en betaversion av Skunk öppnat, men allt gammalt är borta. Du kan kolla in skunk här : http://www.skunk.cc/index.php

Gif animationer var väldigt populära på 90 och 00-talet och idag så är gif ett urgammalt bildformat för internet, snudd på antikt. Men ändå finns den kvar. Den första gif animationen gjordes 1987 och spred sig senare som en löpeld över world wide web, alltså internet. Det är nästan som om man blir lite nostalgisk när man tänker på hur enkla och charmiga hemsidorna såg ut förr i tiden med gif animationer av brinnande faklor.

Under veckan har jag suttit och gjort gif animationer av teckningar gjorda av gymnasieelever från Alströmergymnasiet. Dessa kommer senare visas på en kopia av Isak Grunwalds verk ”blå skugga” på Alingsås Konsthall som jag tidigare skrivit om. Det har varit riktigt roligt att göra dessa animationer. Att sitta och pilla i photoshop, äta kakaor och samtidigt lyssna på p1.  Här kan ni se några exempel på de gif animationer jag gjort. Jag är extra stolt över att även Utopias logga har blivit rörlig!