MÖTE OM TILLGÄNGLIGHET

bild på tillgänglighetsdatabasen

Utopia är numera med i en tvärsamrådsgrupp ledd av kommittén för rättighetsfrågor inom Västra Götalandsregionen.

Tillsammans med olika organisationer, kommunpolitiker och intresseföreningar är Utopia med för att utvärdera och hjälpa till att utveckla den nya Tillgänglighetdatabasen eller TD som den också kallas.  I Tillgänglighetsdatabasen  får man information om den fysiska tillgängligheten i butiker och restauranger och lokaler inom den offentliga sektorn. TD är inget certifikat över att ställena är tillgängliga på alla sätt utan förklarar på ett enkelt sätt vad som finns och inte finns. Till exempel står det  om ramper, hörslingor, handikappsparkering, stora toaletter, speciell mat och så vidare.

Utopia har ofta stött på att verksamheter inte gärna vill säga att de är otillgängliga eftersom de glömt att tänka på tillgängligheten eller skäms för att tillgängligheten är så dålig. Utopia tycker det är bra att man kör med öppna kort när det gäller fel och brister i tillgängligheten. Att man i TD dessutom inte bara behöver bocka av att man har en ramp utan även tänker på anda funktionsskillnader är också bra. Det handlar om att alltid tänka på skillnader människor kan ha när det gäller våra sinnen. Att man kan se dåligt, höra sämre, vara allergisk,  svårare att röra sig eller tycka det är klurigt att bearbeta, tolka och förmedla information.

Ett plus är att den nya TD också är snygg, för fy satan vad tråkig den var förut. Den gamla TD basen såg ut som en kvarleva från 90-talet. I den nya TD basen kan man både se på film om hur området ser ut och lyssna där en berättarröst beskriver hur omgivningen ser ut och annan bra info.

TD sidan är långt ifrån klar och vi har redan mycket synpunkter för att göra sidan bättre. Utopia har redan börjat trycka på att det krävs utbildning angående bemötande och attitydsförändringar och att även detta borde finnas med i databasen. För faktum är att det kan finnas hur många ramper som helst men som inte spelar så stor roll om man som besökare bemöts med en taskig attityd.

En reaktion på ”MÖTE OM TILLGÄNGLIGHET

Kommentarer inaktiverade.