Utopia gillar: Ray Charles!

bild på ray charles

Musiklegenden Ray Charles, är en av vår tids mest betydelsefulla musiker. Ray Charles musik utvecklade soulmusiken enormt då han influerades av blues, country, jazz och gospel och formade sin egna unika musikstil. Hans musik har inspirerat mängder av musiker och uppskattats av en enorm skara fans över hela världen. Ray Charles var en otroligt skicklig musiker och faktumet att han var blind hindade aldrig honom i sin karriär.

Nu är det lite över  8 år sedan Ray Charles dog och som en hyllning till honom tänkte Utopia ta tillfället i akt att tipsa om lite bra skivor med mera, om honom.

Lyssna på: (sök på spotify eller youtube)

  • What´d I say
  • A fool for you
  • Early in the morning
  • Mess Around
Här kommer även en reflektion angående detta blogginlägg från Utopias skarpa DJ kursledare Julia:
”Detta är också intressant ur ett mer intersektionellt perspektiv med tanke på att de inte är en tillfällighet att många icke-vita med funktionsnedsättning blivit stora musiker. Under de tidiga 1900-talet var musiker oftast de enda yrke en färgad person utanför funktionsnormen kunde få pga rasism, klass och fördomar kring funktion.”

Och ett litet musikklipp: Hit the road Jack

Om man är sugen på att veta mer om Ray Charles så kan man ju alltid hyra filmen ”Ray”, här nedan ser ni trailern till filmen.

Eller varför inte se klassikerfilmen Blues Brothers där Ray Charles spelar en galen musikhandlare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *