Utopia gillar: Evelyn Glennie

foto: Jim Callaghan

Evelyn Glennie från Skottland, är en fantastisk slagverkare inom klassisk musik. Förutom att Glennie spelar efter noter, använder hon sig av  musikens vibrationer när hon spelar. Ofta när Glennie spelar inför publik spelar hon barfota och hon har lärt sig att höra musiken med andra kroppsdelar än öronen eftersom hon är döv. Evelyn Glennie var den första yreksverksamma solo-slagverkaren i hela världen att jobba heltid och har vunnit över 80 internationella priser för sin musik. Dessutom har hon en samling hemma på över 1800 slagverks instrument och släppt över 25 album.

Det finns många fördomar kring dövhet och funktion, och som en motreaktion på detta har Glennie släppt olika manifest, bland annat ”The hearing manifest” som betyder ”det hörande manifestet”. För mycket fokus läggs just på Glennis dövhet istället för den fantastiska musiken som hon spelar.

Titta på youtubeklippet här nedan med Evelyn Glennie

I veckan släppte Glennie en ny skiva,  Ecstatic Drumbeat. I dagens GP (Göteborgsposten) fick Glennie en fin recension och fick fyra fyrar av fem möjliga. På den nya skivan spelar Evelyn Glennie traditionella kinesiska instrument men hon spelar även xylofon, virveltrumma och marimba med en musikstil som kan kallas kinesisk konstmusik.

Läs mer om Evelyn Glennie på hennes hemsida här : http://www.evelyn.co.uk/evelyn-glennie.html

” The hearing manifest” finns här ( på engelska): http://www.evelyn.co.uk/Resources/Essays/Hearing%20Essay.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *