Fredag i Stockholm.

I fredags så var jag och Maria i Stockholm för att göra lite studiebesök.

Vi hade bokat in en fullspäckad dag med både Vasamuseet och Palatset på schemat. En rapport från Palatset kommer snart!

Vi började på Vasamuseet och där skulle vi besöka deras projekt Alla ombord. Alla ombord, som de kallar det salutogena museet. Salutogen betyder att se det positiva i ett hälsotillstånd. Mer frisk än risk kan man säga för att göra det enkelt!

Alla ombord var ett samarbete mellan Statens maritima museer, Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) i Stockholms län, Rädda Barnen, Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset, HANDISAM och Specialpedagogiska skolmyndigheten.
Projektet pågick mellan 2007-2010 och arbetade med fyra olika utvecklingsfält. Tillgänglighet, Mötet mellan kultur- och rehabilitering, Pedagogik och med Verksamhetsutveckling.
Resultaten är nu en del av Vasamuseets ordinarie pedagogiska verksamhet och i Lekterapin/rehabiliterings verksamheten, vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Projektet har även utvecklat arbetsmodeller för att underlätta för andra att arbeta på liknande sätt.

Besöket var väldigt givande och vi fick gå lös i Alla ombord-rummet och vara dykare som kände på havets botten och hissa segel. Alla dessa saker hade aktivt tänkts igenom och var utvecklade på oerhört smarta sätt.

Att man för exempel kunde hissa segel med tampar i olika material och färger, vilket gör det mer taktilt men även mycket lättare att förstå!

Här nedan är en bild på en karta över Stockholms skärgård på en multispråksskylt kan man säga. Väldigt taktil och väldigt tydlig!

En bild på den taktila kartan över Stockholms skärgård.

Man kände olika material på kartan och kunde sen känna på beskrivningen och få reda på vad dessa material symboliserade. Både i text och punktskrift!

En bild på plattan där de olika materialen på kartan beskrivs i text och punktskrift.

De hade även utvecklat nya blisstecken som gäller just saker som har med det maritima att göra, alltså saker med koppling till segling och sjöfart. Och även lite gamla begrepp som hör till Vasaskeppet. Här nedan finns en bild på tecknet för dykarklocka.

En bild på blissymbolen för dykarklocka.

Såhär såg hela blisskartan ut:

En blisskarta med olika maritima tecken.

Vi lärde oss mycket och fick många nya tankar. Jag kan rekommendera alla att boka in ett besök där!

Nedan kommer en länk till deras hemsida:

http://www.allaombord.se

/iki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *