Grundendagen.

Tre fjärdedelar av Utopias projektledningsteam besökte igår Grunden-dagen på Världskulturmuseet i Göteborg. Där presenterade Föreningen Grunden Sverige sina lokalföreningar och intressefrågor. Efter det följde en paneldebatt med politiker från både riksdag och kommun. Vi var där och lyssnade. Blev lite arga, lite förvånade, lite peppade och lite oroade.

Dagens pinsammaste: När representanten från Socialdemokraterna som tyckte det var viktigt att vara ute och lyssna på folks åsikter och erfarenheter sa att det hade varit så ”mysiga” timmar innan debatten. 95% av alla i lokalen stelnade till. (Bubblare: När Stadsteatern klämde sig in i programmet med lite reklam eftersom Moomsteatern är där och gör en föreställning i samarbete med dem. En fantastiskt ”härlig” pjäs utlovades.)

Dagens aha: När en i publiken påpekade att elever i särskola inte kan få högsta betyg. Det är omöjligt och bestämt från första början. De flesta i panelen blev förvånade. Precis innan hade de suttit och diskuterat om särskola är bra eller inte. Trovärdigt.

Dagens drygaste: David Lega från KD som envisades med att undvika frågor om vad som kan göras för att förbättra särskolan, attityder och arbetsmarknader med att hela tiden poängtera att det är upp till individen att se möjligheter och inte problem. Att utifrån sina egna förutsättningar och eget perspektiv se vad olika situationer kan ge en själv. Jättefint tänkt David, men ansvaret kan aldrig ligga på individen att jobba mot hinder och fördomar. Det är därför vi har politiker och andra som kan förändra strukturer och normer.

Dagens uppmaning: ”Stopp! Säg inte utvecklingsstörd! Nej till ord som särbehandlar.” Kampanj från projektet Vi andas samma luft inom Föreningen Grunden Göteborg.

Kampanjens affish med texten ”Stopp! Säg inte utvecklingsstörd! Nej till ord som särbehandlar” och en överstruken hand i en cirkel.

Go Grunden!

En reaktion på ”Grundendagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *