Hur svårt skall det vara Kulturrådet?

”Vi måste jobba med tillgängligheten, annars får vi Utopia på oss!”

Detta är ett citat som ofta brukar dyka upp bland arrangörer, producenter, andra föreningar och myndigheter. Det verkar ofta som att många känner sig TVUNGNA att jobba med tillgänglighet istället för att VILJA jobba med det. Det är synd att inte alla ser det som en SJÄLVKLARHET att alla skall kunna ta del av arrangemang, seminarier och så vidare.

Och visst, vi i Utopia  kommer med våra pekpinnar till arrangörer, men även med en massa pepp och uppmuntran!  Men ibland stöter vi på riktiga pinsamma situationer som till exempel när myndigheter glömmer tillgänglighetsaspekten. Såklart var vi tvungna att nämna på Twitter att Statens Kulturråd på Göteborgs Bokmässa  glömt att till exempel boka in teckentolkar. Särskilt pinsamt blir det ju när själva seminariet handlar om barn och unga, tillgänglighet, att anpassa läsning och göra en bas för teckentolkade böcker  och ljudböcker under rubriken ”Text är text, ljud är ljud – och allt är ändå läsning. Där företrädare för Statens Medieråd, Myndigheten för tillgängliga medier och kulturrådet medverkade. Kulturrådet var snabba på att svara oss angående föreläsningen att ” vi beklagar detta, vi hade tolkning på Almedalen, men nu nådde vi inte ända fram”.

För oss i Utopia är det absurt att prata om ett seminarium Kulturrådet hade för över tre månader sedan i en annan stad på andra sidan landet.  Vad har Almedalen med Bokmässan och göra och sen när ligger Almedalen i Göteborg? Och bara för att Kulturrådet ansträngt sig EN gång och haft en teckentolkad föreläsning betyder inte det att de kan förbise detta i andra föreläsningar och seminarier. Man kan dra paralleller till sådana här uttalanden med att säga till exempel ”men vi hade ju EN dag för invandrare i förorten att komma till konsthallen och se på konst” eller ” Vi hade EN dag för tjejer att prova på musik i studieförbundets replokaler”. Det låter inte så fräscht att säga så här, eller hur!

Dessutom arbetar Kulturrådet med uppdrag av staten att jobba med tillgänglighet genom att ta fram manualer för landets kulturinstitutioner.  Kulturrådet biter sig själva i rumpan när de inte kan följa sina egna riktlinjer.  Är inte det lite konstigt? Hur svårt ska det vara? En liten checklista att gå igenom så alla känner sig välkomna till deras seminarier, det är nog det minsta man kan begära.

Så kära Kulturrådet, behöver ni hjälp? Vi kan hjälpa er! Bara hör av er på info@utopias.se.