Tisdagen 3 juli i Almedalen

Vår första dag i Visby började med strålande sol och morgonbad, en härlig start på dagen. Sen var det dags att gå på upptäcksfärd och gå en kortare promenad in till Visby. På vägen träffade vi vår vän Pia som jobbar för Göteborgs Rättvisecenter som tipsade oss om några seminarier som skulle äga rum på torsdagen. Väl inne i Visby var det fullt med folk och hundratals olika tält där organisationer, företag och partier slogs om uppmärksamhet. Vi hälsade på vänner och bekanta, samtalade med folk och knöt viktiga kontakter och hade det väldigt kul helt enkelt. Det första seminariet som vi tittade på var ett seminarium om ADHD, där vi blev mer än besvikna eftersom perspektivet på föreläsning kändes väldigt skevt och fördomsfullt.

En annan föreläsning på Donners Plats imponerade mycket på oss där Adam Engvall hade ett samtal tillsammans med Henrik Petrén från Riksförbundet för Rörelsehindrade barn och Ungdomar. Temat för samtalet var ”Är funktionspolitiken handikappad” där Adam Engvall hade ett förhållningssätt och ifrågasättande som både kändes nytt och fräscht och i linje med vad Utopia står för. I samband med samtalet delades det också ut en ny forskningsrapport som handikappsrörelsen gjort om att tillgänglighet lönar sig.

Hanna och Sara gick på ett tredje seminarium som föreningen JAG anordnade vars tema var ”om du inte syns finns du inte” där det var en paneldebatt och presentation av Funkisbyrån som är en modellagentur för människor med funktionsskillnader. Det var ett intressant samtal, men från Utopias sida efterlyste vi representanter från media och reklambyråer som kunde prata om vad de tycker angånde att människor med funktionsskillnader sällan syns i media. Utopia uppfattar ofta att när människor med olika funktionsnedsättningar syns i TV så blir det för det mesta en exotifiering, vilket vi tycker är väldigt fel. Utopia tycker att alla människor skall ha rätt att synas i tv, och på lika vilkor. Varför har det aldrig varit med någon i Robinson som till exempel sitter i rullstol? Istället tycker SVT att det är en bra idé att ta fram en serie som ”Mot Alla Odds” istället. Tråkigt tycker vi!

Utopia hann också med att titta på P3-s humorprogram Cirkus Kiev där vår gamla chef Sanna från KulturUngdom är med i. Det var mycket folk, grym stämning och mycket skratt.

Kvällen slutade med en liten fest på galleri Goart som under veckan har en utställning och seminarier om gatukonst. På galleriet träffade vi galleriägaren Andrea som var mycket intresserade om hur Utopia jobbar och kanske blir det något framtida samarbete nästa år. Om ni vill veta mer om galleriet så kan ni titta på deras hemsida här (länken öppnas i ny flik) http://www.gocartgallery.se/

20120705-105228.jpg
Iki och Sara tar ett morgondopp.
20120705-105242.jpg
Iki diskuterar.
20120705-105258.jpg
Vi träffade Stina från KulturUngom.
20120705-105313.jpg
Grunden var också på plats i Almedalen.
20120705-105326.jpg
Samtal på Donners plats av Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.
20120705-105408.jpg
Cirkus Kiev sänder live.
20120705-105424.jpg
Sanna från cirkus Kiev (och vår chef), Sara och Iki
20120705-105352.jpg
Mingel på galleri gocart.
20120705-105342.jpg
lite passande böcker på Galleri gocart

;

20120705-105449.jpg
Utanför Galleri Gocart fanns det en grafitti vägg, såklart var Utopia tvungna att spraya lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *