Animerad modernism – konstutställning

 

bild på tavlan blå skugga av Isak grunvwald. Bilden visar en blå skugga i mitten av tavlan och bakom skuggan syns en båt med ett färgglatt flaggspel i masterna. Hur ofta händer det att du som besökare får sätta din egna personliga prägel på ett konstverk, att lägga till något som du tycker saknas i ett konstverk? Nu kan du det!

I två månader har Utopia Makes varit på möten och förberett inför vår medverkan i utställningen Animerad Modernism på Alingsås Konsthall. Konsten som visas har i över 60 år varit en gömd konstskatt som suttit i bland annat Alströmergymasiets bibliotek medans andra verk av kända modernistiska konstnärer som Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén och Inge Schiöler glömts bort i mörka källare och dammiga arkiv.

Början av historien om den gömda konstskatten tar vid då Alingsås stadsfullmäktige 1956 köpte in konst för att visa dåtidens kids hur god svensk konst ser ut. I utställningen Animerad Modernism vänds perspektiven där dagens ungdomar från Alerströmsgymnasiet och lokala konstnärer från Alingsås får tolka vad dessa modernistiska konstverk betyder för dem idag.

Utopia har tillsammans med Interaktiva Institutet och KulturUngdom arbetat med en Alströmsgymnasiets Särskola och en handfull unga konstnärer att sätta sin egen prägel på konstverket ”Blå Skugga” av konstnären Isaac Grünewald. Brevid konstverket har vi gjort en kopia av verket kopplat till en projektor.  Från en skolbänk kan besökare sedan sitta och klippa till egna former av färgat papper eller använda sig av redan existerande skulpturer gjorda av konstnärer som visas på konstverket. Dessutom är dessa former kopplade till roliga gif animationer som konstnärer och elever gjort!  Med vårt verk vill vi att besökarna ska bli medskapare till konstverket och där tekniken triggar kreativiteten och nyfikenheten.

Dessutom kommer vi ha en WORKSHOP den 11 december där besökare får göra sina egna animationer och skulpturer till konstverket. Workshopen är gratis och ges vid två tillfällen under dagen (15-17 och kl 18-20) i konsthallen. Antalet platser är begränsat och föranmälan kan göras till axel.grimlund@alingsas.se. Denna workshop är ett samarbete med Interaktiva Institutet, konstnärerna Geraldine Juarez och Magnus Eriksson från Fatlab, Utopia Makes och Alingsås Konsthall.

Utställningen håller på från 7 december till 8 februari och har fri entré

Besöksadress: Södra Ringgatan 3

Öppettider:

tisdag-torsdag 12-18
fredag 12-15
lördag 11-15

24 – 26 december och nyårsafton och nyårsdag är det stängt

Det finns en handikappsparkering i anslutning till konsthallen och har en stor toalett inne på konsthallen. För mer detaljerad information tryck på länken här där tillgänglighetdatabasen har gjort en checklista: http://www.vastsverige.com/sv/alingsas/produktblad/?prodId=75036