Queers lär sig teckna

”Hur tecknar man transperson, queer eller lesbisk? Eller kanske bara frasen: – Vill du ha en kaffe?” Så stod det i programmet för att beskriva vår teckenspråksskola som vi anordnade i samarbete med Teckenspråkstolkutbildningen på Nordiska Folkhögskolan. Som inledning presenterade några av studenterna teckenspråket generellt och passade på att krossa fördomar som att teckenspråket är en modern uppfinning eller att det ett internationellt språk. Efter detta blev alla deltagare indelade i grupper med två teckenspråkstolkstudenter i varje grupp, tanken var att alla skulle få mer tid att hinna fråga om tecken som en var speciellt intresserad av.

Deltagare i klassrummet på Teckenspråksskolan med queer touch.

Efter genomgången gick alla grupper ut och satte sig på gräsmattan eftersom ingen ville sitta inne när sommaren kommit till stan. I den gruppen jag satt med kunde alla deltagare redan alfabetet, många standardfraser och diverse ord. Det gjorde att vi kunde gå direkt in på att fråga om specifika ord efter eget intresse. Vi lärde oss bland annat tecknen för lesbisk, bög, utsatt, polis, dragking och transperson samt att stava till queer. Queer finns ännu inte som officiellt tecken, det vill säga att det inte är upptaget i teckenpråkslexikonet, men kanske att det är på väg!

Teckenspråksskola i gröngräset. Teckensptåkstolkstudenten lär ut ett tecken till peppade deltagare. I bakgrunden syns läraren Sofia Olsson Lönn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *